woensdag 29 juli 2015

Zuurdesem

Brood bak je met gist of desem. Zuurdesem is heel natuurlijk en kun je gemakkelijk zelf maken. Zuurdesem is ook gezond, het bevat minder phytaten dan volkoren gistbrood. Phytaten verminderen de opname van mineralen (calcium, zink en magnesium) in het lichaam.

Brood bakken met behulp van zuurdesem is een van de oudste werkwijzen.
Het enigste wat je nodig hebt is meel en water.

Wat is zuurdesem?

Zuurdesem is een mengsel van water en tarwemeel waarin zich gistbacteriën ontwikkelen.
Bij voorkeur volkoren tarwemeel, zonder toevoegingen of chemische behandeling.
Tarwekorrels bevatten fermenten. Fermenten zijn melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën zetten de aanwezige melksuikers om in melkzuren. Dit proces is afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad.
Dankzij deze eigenschappen van de tarwekorrels kan het deeg rijzen.

Voordelen van zuurdesembrood:

  • vaak steviger en veerkrachtiger van structuur
  • langer houdbaar dan gistbrood
  • een karakteristieke en volle smaak
  • een lekker krokante korst
  • gezonder en beter verteerbaar dan gistbrood

 

Hoe maak je zuurdesem?

Zuurdesem is een aan de lucht gegist deeg.
Het maken van zuurdesem kost minimaal een week tijd.
Wanneer je geregeld brood wilt bakken is het handig om voldoende hoeveelheid desem te maken zodat je niet al je desem gebruikt bij het te bakken brood.
Het desem wat overblijft leng je enkele dagen aan met meel en water, zodat je weer voldoende desem hebt voor een nieuw te bakken brood en desem om achter te houden.
Dit proces kun je steeds herhalen.

Zuurdesembrood

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen